Cestovateľ

29.03.2011 12:34


                Na písacom stole v mojej izbe stojí glóbus. Vždy keď ho rozsvietim, ponorím sa do sveta cestovania. Pri pohľade na Antarktídu ma strasie, niežeby som sa bál tučniakov, ktorí tam žijú, ale tie mrazy sú naozaj kruté.
                Idem sa zohriať do Afriky. Stojím uprostred Sahary a vôkol mňa len samý zlatožltý piesok. A tam v diaľke sa púšťou plazí karavána tiav. Som smädný a je mi príšerne horúco.
                Mám chuť sa schladiť v príjemnom letnom tieni listnatého lesa. V Európe je listnatých lesov dostatok. Prechádzam Francúzskom, Talianskom, Maďarskom a už som doma. Čaká ma úloha z matematiky, musím sa naučiť zemepis a zopakovať si biológiu na písomku.
                Už som unavený. Znovu pozriem na glóbus, jeho svetlo ma láka. Mrkne na mňa americký kontinent. Je dlhý, tiahne sa po celej západnej pologuli. Túlam sa ulicami medzi mrakodrapmi. Sú také vysoké, že na chodníky širokých ulíc nedopadajú takmer žiadne slnečné lúče. Nechám sa odviezť žltým taxíkom na Manhattan. Už ma nudí ten chaos a zhon v uliciach.
                Zatočím zemskou osou a pri pohľade na pohoďáka koalu si len smutne povzdychnem.
                Stále snívam, chodím prstom po mape a mojou túžbou je precestovať celý svet. Nasadnúť na loď, lietadlo a vlak a nechať sa unášať svetom.

                                                                                                           Peter Heldes, VII.C

 

—————

Späť